vlees met een goed verhaal

Vlees met een goed verhaal

Dat het vlees van Lakenvelder runderen qua smaak en structuur van zeer goede kwaliteit is, dat blijkt ook uit diverse smaaktesten en erkenningen die zijn uitgereikt, zoals een ‘Zeldzaam Lekker award’ en een finaleplaats in ‘De Smaak van NL’.

logo slow food
De internationale organisatie Slow Food liet de Lakenvelder op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse runderras toetreden tot haar ‘Ark van de smaak’. Daarmee kreeg het Lakenvelder Jong Rundvlees de presidiumstatus.

Vlees van de lakenvelder mag sinds 9 november 2013 het predicaat ‘lekkerste rundvlees van Nederland’ voeren. Voor de proeverij werd van elke deelnemer een entrecotes op exact dezelfde wijze bereid door meester vleeskok Pepijn Schmeink.

De jury bestond uit drie culinair journalisten: Felix Wilbrink (de Telegraaf), Jeroen Thijssen (Trouw), Florine Boucher (NRC) en Johan van Uden de beste slager van Nederland 2013.

Voor de proeverij hadden zich 21 deelnemers ingeschreven met maar liefst 14 runderrassen, waaronder de bekende vleesrassen als Charolais, Black Angus, Belgische Blauwe, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Hereford en zelfs de Wagyu.

Nog nooit eerder zijn tijdens een proeverij zoveel rassen qua smaak met elkaar vergeleken.

De lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij en verslaat hiermee de bekende Franse, Ierse, Belgische vleesrassen en zelfs de Japanse Wagyu.

Voorzitter Felix Wilbrink van de smaakjury toonde zich verrast door de kwaliteiten van de Lakenvelder en slager Johan van Uden was lyrisch over de smaak van dit prachtige vlees.

Deze vleeskwaliteit van de Lakenvelder is voor een belangrijk deel genetisch bepaald. Daarnaast dragen ook de tragere groei, een sober rantsoen van vers gras, graskuil en hooi en de extensieve manier van houden bij aan de smaak van dit exclusieve vlees.