Actualiteiten

Fokkersdag 2017; zoals in de uitnodiging vermeld zijn Rijnlanders, Japanners en eksters uitgenodigd deel te nemen.

Aantal aangemelde dieren:

Groot Lotharinger 93+ 8 in Europese klasse

Klein Lotharinger 65+ 5 in Europese klasse

Lotharingerdwerg 21+ 14 in Europese klasse

Japanner 14

Eksterkonijn 6

Rijnlander 7+ 4 in Europese klasse

3 dieren opgegeven voor verkoopklasse

———————————————————————————————————————————-

De American Checkered Giant

Door Jan Benninga

Het is in dit geval niet in het kader van ‘Wie veel reist kan veel  verhalen’ maar Jaren geleden kreeg ik bezoek van een Engelse keurmeester met in haar gevolg een drietal Amerikanen, waaronder de keurmeester Bob D. Whitman, schrijver van het standaard werk  ‘Domestic rabbits & their histories, breeds over the world’ (2004). En ja liefhebbers onder elkaar en er ontspint zich al snel een geanimeerd gesprek. Volgens Bob lijkt onze Groot lotharinger totaal niet op de American Checkered Giant. Zelf zal ik waarschijnlijk nooit in Amerika komen, maar ik ben altijd geïnteresseerd in hoe de liefhebberij elders beleefd wordt. Door de hedendaagse computer mogelijkheden kun je daarnaast heel makkelijk informatie vergaren. Zo kreeg ik een idee om hier wat over op de Lotharingerclub site te zetten.

Het zal niemand verbazen dat de liefhebberij in Amerika veel groter wordt aangepakt, dat om dieren te showen er enorme afstanden worden afgelegd en anders wordt beleefd dan in Nederland. De drie Amerikanen die mij bezochten hadden allen 400 of meer hokken of eigenlijk is ‘Kooien ‘ een betere benaming.  Ze hielden ook allemaal meerdere rassen, ik denk ook uit commercieel oogpunt. Watergeven en voeren was bij hen  volledig geautomatiseerd, evenals de mestafvoer. De dieren worden gehouden in kooien van gegalvaniseerd metaal.

De eerste lotharingers zijn rond 1919 per schip vanuit Duitsland naar Amerika gebracht. Vanuit deze dieren is de Checkered Giant ontstaan (foto 1). Omsteeks dezelfde tijd is de Amirikaanse Checkered Giant Club opgericht. Over schoonheid valt niet te twisten, maar het is een bevestiging van de ‘Evolutie theorie van Darwin’, onvoorstelbaar wat via selectie is bereikt, vanuit het zelfde basis materiaal. Het type lijkt meer op dat van een Belgische haas, de koptekening is strak en de zijdetekening bestaat uit twee grote vlekken. Het gewicht is minimaal 5,5 kg voor rammen en 6 kg voor voedsters en er is geen maximum. Er zijn twee kleuren erkend; zwart en blauw.  Afgezien van de zijdetekening, worden koptekening en aalstreep eender gewenst als in Nederland.

Bij het keuren is de volgende punten verdeling van toepassing:

  1. General type: 41 Body                     25

Head                    8

Ears                       4

Feet and legs    4

  1. Fur (pels) 7
  2. Colour 7
  3. Markings (tekening) Side                       12

Markings (?)      8

Spine    (aal)       4

Ears                       4

Butterfly             4

Eye circles          4

Cheek                  2

Spots

Leg

  1. Condition 7

Totaal te vergeven 100 pnt.

Het koppelen van punten aan de verschillende subcategorieën werkt een objectieve keuring in de hand, even los van of de verhoudingen met onze beleving overeenkomen. Persoonlijk zou ik hierover binnen onze club wel een onderzoekje willen doen.

Het keuren op tentoonstellingen gebeurt op een andere wijze als in Nederland. Dieren worden in   speciale kleine keurkooien geplaatst. Ze worden wel één voor één gekeurd. De keurtafel is lang voor onze begrippen, de dieren worden ook wat betreft het lopen beoordeeld (video 1 en 2).

Foto 1   – American Checkered Giant op de keurtafel, let op het type  met een enorme lichaamslengte en de  bouw, de stelling en op de beeltenis op de kooien. Dit dier gooide hoge ogen. Het dier is mooi geconditioneerd. Op de achtergrond de keurkooien die veel kleiner zijn dan de tentoonstellingskooien.

Foto 2   – American  Checkered Giants op tentoonstelling, fokker Lerry (Buck) Hawk (Michigan ); Let op: driehoog getopt; de kooien lijken vrij klein.

Foto 3; Opstelling voor keuring; let op de strakke aalstreep; de dieren worden uit de kooi gelaten en lopen dan direct op de keurtafel.

Voor het bekijken van de volgende You Tube filmpje doe contr click.

https://www.youtube.com/watch?v=K42cIY8dTyY

https://www.youtube.com/watch?v=rGYWSNPVjW0

https://www.youtube.com/watch?v=SuVprVFsVBA

 

23-11-2016 Even wat actualiteiten van het bestuur

De fokkersdag van 2017 is gepland op de tweede zaterdag van juni (net als altijd).

Dit betekent dat als u deel wilt nemen u uw jonge dieren uiterlijk de eerste zaterdag in juni

dient te enten.

 

1-9-2016; Bonne v.d. Wal heeft aangegeven gestopt te zijn als keurmeester, daarom

is hij ook niet langer clubkeurmeester van de Lotharingerclub. Over de verdiensten van

Bonne voor de club zal ik niet te veel uitweiden, maar die zijn ook als clubkeurmeester

groot geweest. wij hopen Bonne nog vaak te ontmoeten.

Jan Benninga

 

1-9-2016; Medio augustus is er een RHD2 entplicht gekomen voor het tentoonstellen van konijnen.

Dit zal voor ons de nodige gevolgen hebben. Één ding is duidelijk; we zijn ineens erg afhankelijk van dierenartsen geworden.