Het Nederlands Landvarken

Nederland en het varken zijn niet los van elkaar te zien. Eeuwenlang scharrelden varkens hun kostje bij elkaar. Uiteindelijk werden de varkens geslacht. Het vlees en alle andere onderdelen van het varken werden met smaak opgegeten door de mensen. Om deze cyclus in stand te houden is het nodig om moedervarkens – zeugen – en mannetjes varkens – beren – te hebben. Deze zorgen samen voor nieuwe biggetjes. Deze aandacht voor het houden en fokken van varkens in Nederland heeft een uniek ras opgeleverd: het Nederlands Landvarken (NL). Dit authentieke Hollandse varkensras wordt echter in haar voortbestaan bedreigd. Daarom heeft de Stichting Zeldzame Huisdierrassen in 2014 het initiatief genomen voor de Fokkersclub Nederlands Landvarken. Deze vereniging heeft de handschoen opgepakt om dit raszuivere varken voor Nederland te behouden. En dat niet alleen.  De NL Fokkersclub spant zich in om alle inwoners van Nederland kennis laten maken met dit stukje cultureel erfgoed en op termijn een exclusieve afzetmarkt op te zetten voor dit oer Hollandse varken.

Deze website is opgezet om het doel van Fokkersclub NL te ondersteunen, informatie te geven over het Nederlands Landvarken en de activiteiten van de Vereniging Fokkerclub Nederlands Landvarken.

Het Nederlands Landvarken (NL) heeft het type en raskenmerken van wat wereldwijd wordt gezien als een “Landras”. Kenmerkend van het NL zijn de hangende oren en de krulstaart. De dieren zijn wit, lang gestrekt met een iets omhoog gebogen neus. Dit alles geeft dier heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Het ras heeft een niet te brede achterhand, dus wat afgeplatte billen. Het beenwerk is sterk en de poten zijn lang. Een volwassen zeug weegt tussen de 200 en de 275 kilo.

De NL-zeug heeft een hoge vruchtbaarheid en zeer goede moedereigenschappen. Het is namelijk een gemakkelijke zeug in de omgang en brengt zonder hulp 11 tot 15 biggen per worp ter wereld. Het is een goede moeder voor haar biggen want ze heeft veel spenen en geeft volop melk. De biggen spelen graag met elkaar en zijn erg nieuwsgierig. Ze leggen snel contact met soortgenoten, maar zeker ook met mensen.