28 september 2019 | Actuele fokkerijtips en, nu stamboekstieren aanmelden voor het Verkoopboekje

Al meer dan 30 jaar wordt in het najaar het Verkoopboekje voor blaarkopstieren gemaakt. Sinds twee jaar nog slechts digitaal beschikbaar, maar wel ‘altijd inzichtbaar’ op de website.
Ook nu is het weer de tijd om STAMBOEK stieren met tenminste 50%G, èn met een goede blaarkopaftekening aan te melden.

Aanmelding kan via de mail. Voor aanmelding hebben wij nodig:
– een kopie/foto van de Registratiekaart van de stier (waaruit blijkt dat de stier Stamboek is en aan de eisen van bloedvoering voldoet)
– een kopie/foto van de koekaarten met de productie en afstamming van de moeder en grootmoeder.
– in geval van minder dan 87%G > een foto van de stier, ter controle van de aftekening.
– het vermelden van de Gezondheidsstatus van het bedrijf heeft toegevoegde waarde!
– indien DNA-onderzoek is uitgevoerd dan is het van belang om dat te vermelden

Tevens willen wij er graag bij herhaling op attenderen dat het tijdig opsturen van dekkingen (DHZ-KI en natuurlijke dekkingen) aan uw stamboek (CRV of FHRS) steeds meer waarde krijgt.
‘Tijdig’ is binnen 3 maanden van de dekdatum /aanvang samenweiding. Mocht u tot de conclusie komen dat u ‘eigenlijk al te laat bent’…, dan is het toch nog zinvol om het alsnog op te sturen. Want: dan komt nog wel de juiste vader in het systeem en klopt ook de bloedvoering, èn is het later iets eenvoudiger om een dier desgewenst toch nog stamboek te kunnen krijgen.

Het blijkt jammer genoeg nog steeds weer, dat men er later spijt van krijgt dat de dekkingen niet tijdig waren opgezonden.
Wist u dat Veemanager (CRV) een gemakkelijke app voor op de smartphone beschikbaar heeft? Dat maakt direct invoeren van dekkingen en geboortemeldingen heel gemakkelijk…
Ook gebeurt het soms dat kalveren nogal wat later dan binnen 3 dagen na de geboorte aan het I&R-systeem gemeld worden. Soms wordt daardoor de ‘draagtijd’ te lang en is er daardoor geen ‘sluitende’ dekking te vinden.

Waarom wijzen wij u graag op het bovenstaande?
Het lijkt misschien ‘betuttelend’, maar…als de (toegezegde) premieregeling voor dieren van zeldzame rassen wordt ingesteld, dan geldt dat uitsluitend voor STAMBOEK dieren met tenminste 87%G (of ander zeldzaam ras).
Het zou jammer zijn als u dan geld mist…

En, wat ook nog regelmatig tot onduidelijkheid leidt: als u een natuurlijk dekkende stier gebruikt, en u wilt dat de stierkalveren van die stier ook ‘S’tamboek kunnen worden, dan is het nodig dat de stier op DNA onderzocht is. Het betreft ‘afstammingsverificatie’ via DNA.
Dit onderzoek kost ongeveer € 40,- per stier > maar, als daarmee meer nakomelingen ‘S’tamboek worden (ook in volgende generaties!) dan kan dat via de premieregeling op termijn al gauw heel wat meer opleveren…
Bij KI-stieren wordt altijd DNA-afstammingsverificatie gedaan, daarom worden zonen van KI-stieren ‘S’tamboek.
Vraag bij de aankoop van een dekstier altijd naar het afstammingsbewijs/Registratiekaart waar niet alleen de afstamming op vermeld wordt, maar waarop ook de ‘S’ van Stamboek staat / of waarop duidelijk vermeld staat dat het dier stamboek is.

Voorkom teleurstelling achteraf.

Voor mogelijke KI-inzet zijn wij opzoek naar een goede stamboekstier (zwartblaar) met een draagtijd van niet meer dan 275 dagen, en Bèta Caseïne A2A2.

TIP:
Soms meldt een veehouder dat er een mooi stierkalf met mooie afstamming is geboren, die misschien interessant is voor een andere veehouder om op te fokken tot dekstier…  Soms is juist op dat moment een veehouder op zoek…
Bent u op een bepaald moment aanbieder, of bent u op zoek naar een jong stierkalf om op te fokken? Meld het ons; wie weet kunnen wij helpen. (daarmee kunnen wij voorkomen dat goede stiertjes voor de slacht weggaan).

Wij hopen ieder hiermee eerst weer voldoende te hebben geïnformeerd.
Indien u vragen hebt, dan mag u mij mailen.

Met vriendelijke groet,

Zwanet Faber

Ga naar het Geen categorieoverzicht