Dieren op de boerderij

                                ”BRABANTS GEZELLIGSTE BEESTENBOEL”

De volgende dierenrassen zijn op ons erf te bewonderen:

  • Nederlandse landgeit: De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de LandelijkeFokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL).

 

  • Drents heideschaap:Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Vanaf ongeveer 4000 v. Chr. komt het in Drenthe voor; waarschijnlijk met de emigranten meegekomen vanuit Frankrijk. Het Drents Heideschaap is hiermee het laatste overblijfsel van  schapenhouderij zoals deze hier zo’n 6000 jaar geleden al plaatsvond.

  • Bonte bentheimer:De Bonte Bentheimer is een oud varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Tegenwoordig zijn er niet zoveel raszuivere varkens meer van dit ras.

 

  • Twentse landgans:De Twentse Landgans is het oudste en nog enige overgebleven Nederlandse ganzenras, gehouden voor verschillende nutdoeleinden als dons, veren, vlees en eieren. Als gevolg van de kenmerkende Twentse roggeteelt, kwamen de ganzen tot een vervroegde leg vanaf de herfst. De Twentse Landgans is een lichte, nauwelijks middelzware, beweeglijke gans met een horizontale lichaamshouding met een middelhoog gesteld lichaam. De gans weegt 4,0 – 5,0 kg en de gent 5,0 – 6,0 kg. Opvallend is het blauwe oog bij de beide kleurslagen wit en bont. Bij de meeste bonte ganzenrassen is de oogkleur bruin.

  • Diverse konijnenrassen (Deilenaar, Gouwenaar, thrianta, beige, havannah en hangoor)

  • Diverse kippenrassen (Drents hoen, Noord-Hollandse blauwe, uilenbaard en wyandotte)
  • Galloway koeien:Een galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.De galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem ’s winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de galloway is langengolvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. Galloway-koeien hebben een gemiddelde schofthoogte  van 120 cm en wegen 450-550kg.  Stieren zijn 130 cm en wegen 650-850 kg 
  • Groenendaeler: (belgische herderras), Fillan is een reu van 2010 en woont samen met de andere twee honden bij ons.

  • Bordercollie: Jop (zwart/wit) en Roetske (bruin/wit) zijn allebei van 2016.

Sinds begin 2018 woont ook Sep bij ons, weer een border collie,geboren op 17 december 2017

 

 

  • Erf katten