13 juni 2017 | Geslaagd voor tuiglicentie

Mireno kan tuigen!

Mireno v. Meinart

Afgelopen zaterdag 10 juni is Hinke geslaagd voor het rijvaardigheidsbewijs of in de volksmond ook wel ‘tuiglicentie’ genoemd. Dit was tijdens de JUMBO – KONAG tuigmiddag in Sint Nicolaasga, bij Manege De Oorsprong.

Het  examen bestond uit een theoriedeel in de kantine van de manege. Het theorie-examen bestaat uit een tiental meerkeuzevragen.

 

Daarna volgde het praktijkdeel waarbij een officiële wedstrijd nagebootst werd,  goede en schone concourswagen, kleding zoals de reglementen voorschrijven, het paard ingespannen zoals het reglement voorschrijft. Houkje was mijn groom. Zij was ook in het wit gekleed zoals het reglement voorschrijft.

Het praktijkdeel is eigenlijk niets meer dan het nabootsen van een officiële rubriek. De deelnemers komen één voor één de baan binnen, rijden 1 ronde en stellen dan op aanwijzing van de ringmeester op. Nadat het sein voor afrijden wordt gegeven, rijden de deelnemers twee rondes op de rechterhand, dan op aanwijzing van de ringmeester van hand veranderen en vervolgens twee rondes linksom. Er mag opgesteld worden wanneer dit gevraagd wordt. Opstellen gebeurt op willekeurige volgorde, er wordt niet geplaatst zoals op een echte wedstrijd. Direct na het praktijkdeel maakte de examinator Jaap van der Meulen bekend maken dat alle kandidaten met goed gevolg van beide delen hadden afgerond en daarmee waren ze allemaal geslaagd voor het rijvaardigheidsbewijs. De prestaties worden bij de KNHS geregistreerd en vanaf dat moment mag  officieel aan KNHS wedstrijden in de aangespannen sport meegedaan worden.

 

Ga naar het Nieuwsoverzicht