5 november 2019 | GEZOCHT: Op zoek naar dubbele Witrikken, een stiertje en een vaarsje, 3-4 maand oud, mag ook eventueel nuchter.

Al jaren doen we onderzoek naar de vruchtbaarheid van de dubbele “witte” Witrik. Het lijkt er sterk op dat de vruchtbaarheid van deze homozygote dieren minder is dan die van de “gewone” Witrik. Dat is heel erg jammer omdat deze fokzuivere Witrikken bij een paring met een bont dier theoretisch altijd een Witrug produceren.

Een dubbele Witrikstier zou uit bonte koeien veel mooie Witrikken kunnen verwekken. We moeten dan wel zeker zijn van een goede vruchtbaarheid. Voor de veehouder zou een vruchtbare dubbele Witrikvaars ook erg helpen in de Witrikfokkerij. Wij zijn hiervoor op zoek naar enthousiaste Witrikfokkers, die met hun vruchtbare dubbele Witrik willen helpen om een dubbele Witrik te fokken die ook vruchtbaar is. Deze dieren zouden ingezet kunnen worden om de Witrikfokkerij een extra impuls te geven.

Via dit bericht willen wij u vragen of u in uw veebeslag een witte Witrik heeft waarvan u weet of vermoedt dat het dier homozygoot oftewel fokzuiver is voor de Witrugaftekening. Deze dieren hebben dus altijd 2 Witruggen als ouders. Heeft u zo’n dier, Holstein of oud type, laat het ons dan weten. Graag hebben we er zo veel mogelijk informatie over. Afstamming is belangrijk en als er productiegegevens bekend zijn is dat heel mooi. In de hobby-houderij gaat het vooral om afstamming en het liefst zo veel mogelijk generaties.

Dubbele Witrik kalveren

Dieren die hiervoor in aanmerking zouden komen, worden met haarmonsters getest om te zien of ze homozygoot zijn. Is dit het geval dan zullen we u vragen deze koe te insemineren met sperma van een Witrikstier. De kans op een dubbel Witrikkalf uit deze paring is 50%, de andere 50% is een gewone Witrik. De dubbele Witrik kalveren zullen worden gevolgd om te zien of ze vruchtbaar zijn. Hopelijk kunnen we zo een of meerdere lijnen opzetten met Witrikken waar de  vruchtbaarheidsproblemen afwezig zijn.

Voor het melden van uw dieren of verdere vragen kunt u contact opnemen met Jan Fred Nijman op 06 51 255 123 of per mail via stichtingdewitrik@gmail.com

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Ga naar het Nieuwsoverzicht