Dag van het Fries Levend Erfgoed

Events > 2018 > oktober > Dag van het Fries Levend Erfgoed

About this event:

Created by groningerbeheer

Harich (Fryslân)

Op zaterdag 27 oktober 2018 organiseert het Platform voor Friese Rassen en gewassen een dag van het Fries Levend Erfgoed. Dit valt samen met de vriendendag van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en vindt plaats te Harich, Manege Gaasterland.  Omdat het Groninger Paard “ras van het Jaar 2018 is, mag de Vereniging zich daar presenteren en een activiteit organiseren. Maaike den Besten is een dressuurwedstrijd voor Groningers aan het organiseren. Ook mogen er shows of demonstraties gegeven worden in overleg.

Een unieke dag voor jong en oud: kom en ontmoet, ons Fries levend erfgoed!

De Fries-Hollands koe, het Friese paard, en de Sint Jans rogge verbouwd op de Friese zandgronden…  Fryslân is heel rijk in het aantal (boerderij)dieren, maar ook in granen, bonen, appels en noten die hun oorsprong vinden in de provincie. Sommige van deze rassen kennen een eeuwenoude geschiedenis, maar zijn hedendaags erg zeldzaam geworden. Je ziet ze bijna nooit. Daarom is 27 oktober een bijzondere dag, want op dit evenement kan iedereen kennis maken met het échte oer-Friese levend erfgoed tijdens het Levend Erfgoed Fair in manege Gaasterland te Harich.

Dieren en gewassen uit de Friese cultuurhistorie zijn steeds meer en meer op de achtergrond geraakt. Van ’t Frysk Molkskiep, dat stamt uit de 12e eeuw, waren er in het jaar 2000 bijvoorbeeld maar 2000 dieren en het Fries Roodbonte telden in 2017 nog maar 485 vrouwelijke fokdieren. Zonde om dit levend erfgoed in de vergetelheid te doen raken. Daarom kan iedereen tijdens de Levend Erfgoed Fair kennis maken met deze bijzondere rassen en gewassen.

Allereerste Levend Erfgoed Fair

Op deze dag maken de ras- en fokverenigingen en telers/vertegenwoordigers van Friese rassen zich sterk voor het Friese levend erfgoed. Zij willen niet dat ons levend erfgoed verdwijnt uit het Friese landschap. Daarom willen zij de bezoekers inspireren, kennis laten maken en weer verliefd laten worden op deze prachtige dierrassen en gewassen. Samen met Landschapsbeheer Friesland, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Werkverband Friese Rassen verzorgen zij dit jaar de allereerste Levend Erfgoed Fair tijdens de Gaasterlandse Natuurweken.

Waar en wanneer

Op 27 oktober kan iedereen al die oorspronkelijke Friese rassen en gewassen bewonderen op manege Gaasterland in Harich. Daar kunt u de dieren ontmoeten en oude, vergeten gewassen (her)ontdekken.

Op de manege staan diverse rassen en gewassen tentoongesteld. Er worden diverse shows, demonstraties, wedstrijden, proeverijen en kinderactiviteiten georganiseerd. Op deze dag laten de Friese rassen en gewassen zien wat ze waard zijn!

Iedereen is 27 oktober van harte welkom op manege Gaasterland; Wyldemerkwei 1, 8571GC Harich.

De Levend Erfgoed Fair duurt van 10:00 tot 16:00. De toegang en het parkeren zijn gratis.

Terug naar de agenda