Stamboekkeuring

Stamboekopname

De term stamboekopname is voor sommige mensen verwarrend: het dier is toch al bij het stamboek geregistreerd? Alle veulens moet bij een erkend stamboek worden aangemeld. Ze worden op basis van het stamboekreglement geregistreerd in de veulenboeken (code met een kleine letter, bijv. GrP.s). Dit is iets anders dan stamboekopname.Volwassen dieren vanaf drie jaar kunnen in het stamboek worden opgenomen. U kunt het paard opgeven met dit formulier: Regionale keuringen (pdf)   Stamboekopname van merries en ruinen vindt plaats op regionale keuringen. Het paard wordt dan gemeten (stokmaat-borstomvang-pijpomvang), lineair gescoord en beoordeeld in stap en draf op harde bodem. Lineair scoren betekent dat het paard op alle kenmerken die in de keuringsstandaard aan de orde komen, wordt vergeleken met het gemiddelde van de populatie. Voor de eindbeoordeling van een paard telt ook de keuring in de ring mee. 

Als de keuringscommissie een paard stamboekwaardig bevindt, wordt het in het stamboek opgenomen. De stamboekcode verandert dan van kleine letter naar een hoofdletter (GrP.s wordt GrP.S bijvoorbeeld). Het paard kan nu ook onderscheidingen ofwel predicaten behalen.07

41

Paarden die in het stamboek zijn opgenomen, kunnen ter keuring worden aangeboden. De paarden worden ingedeeld in de verschillende rubrieken:

  • 3-jarige stamboekmerries
  • 4- t/m 7-jarige stamboekmerries
  • 8-jaar en oudere stamboekmerries
  • Stermerries
  • Modelmerries
  • Stamboekruinen

Voorlopige goedgekeurde hengst aangewezen voor verder onderzoek

Hengsten kunnen op de keuring voorlopig goedgekeurd en daarmee aangewezen worden voor verder onderzoek. De eigenaar dient dan stappen te ondernemen zodat de hengst later definitief goedgekeurd kan worden nadat het verdere onderzoek is verricht. Deze te ondernemen stappen en alle informatie over dit vervolg traject vind je hier.