28 februari 2021 | Verslag Hengstenkeuring 2021

Afgelopen zaterdag 27 februari vond de jaarlijkse Hengstenkeuring in aangepaste vorm plaats op de HJC Manege in Tolbert. Wegens de Corona maatregelen was deze keuring helaas zonder publiek en werden alleen twee nieuw te keuren hengsten uit rubriek B gekeurd. Desondanks stond er een volwaardig team aan enthousiaste vrijwilligers en een gastvrije locatie klaar om de twee deelnemende hengsten te ontvangen. Het keuren van de hengsten werd gedaan door juryleden S. Hakvoort en B. Pleyter onder toeziend oog van inspecteur A. de Jong.

De eerste deelnemende rubriek B hengst Rio (Rieu x Eros) in eigendom van S. Apperlo uit Marknesse heeft tijdens de keuring een eerste premie behaald en is daarmee voorlopig goedgekeurd voor de dekdienst. Inspecteur A. de Jong beschrijft Rio als een goed in het type staande hengst die in de beweging opvalt met een krachtig achterbeen. Rio zal de komende tijd verdere onderzoeken ondergaan om hopelijk definitief goedgekeurd te worden. De andere gekeurde rubriek B hengst Renze (Rieu x Epko van Boukemaheerd) heeft tijdens de keuring een tweede premie behaald, wat helaas niet genoeg was voor voorlopige goedkeuring voor de dekdienst. Renze staat goed in het type, maar moet  in een betere viertakt beweging stappen en mag in draf het voorbeen wat meer wegzetten.

Daarnaast zijn op locatie in Tolbert de ingestuurde keuringsopnames van de reeds goedgekeurde hengsten uit rubriek C beoordeeld door de inspecteur en juryleden. Deze zijn allemaal correct gepresenteerd en de jury maakt hierbij complimenten aan de hengstenhouders, voor de professionele opnames. Alle hengsten hebben hierbij weer hun deklicentie voor aankomend dekseizoen ontvangen. Dit betreft de volgende hengsten:

  • Meindert (Meinhold x Parcival)
  • Borre (Bascal x Mats)
  • Boudewijn (Borre x Hanno)
  • Elgar (Eros x Landos af Hvarre)
  • Maistro Polo (Macho Polo x Extase)

Rubriek C3 hengsten (ouder dan 15 jaar) Rieu (Ramires x Otto) en Landos af Hvarre ( Lord Gruson af Hvarre x Urprinz) hebben zich niet getoond, maar zijn ook aankomend dekseizoen nog beschikbaar voor de dekdienst. De hengst Epke (Eros x Bascal) zal volgende week zijn bruikbaarheidsproef laten zien, die na het goed door komen hiervan ook de dekdienst in kan.

Aankomende week zullen de video opnames van de rubriek B, C,  en deelnemende rubriek D hengsten samengevoegd worden tot het virtuele verslag van de hengstenkeuring, die we eind volgende week hopen te publiceren.

Wij willen de HJC manege, de sponsoren en de aanwezige vrijwilligers hartelijk danken voor hun inzet tijdens de keuringsochtend op 27 februari. Wij gaan een mooi virtueel verslag in elkaar zetten om de leden en geïnteresseerd publiek ook mee te kunnen laten genieten van de hengsten van dit jaar, en dan kunnen we hopelijk volgend jaar weer ouderwets gezellig samenkomen op de keuring!

Met dank aan Claudia Dermois zijn hier foto’s te vinden van de gekeurde hengsten in Tolbert.

Rio (Rieu x Eros)

 

 

 

 

 

(Rieu x Epko vd

Boukemaheerd)

 

 

 

 

De hengstenkeuring 2021 werd mede mogelijk gemaakt door:

Ga naar het Nieuwsoverzicht