17 december 2017 | Petitie voor het behoud van zeldzame rassen

De VLR staat uiteraard in eerste instantie voor het behouden en verbeteren van het Lakenvelder runderras. De andere zeldzame Oudhollandse rassen gaan ons echter ook aan het hart. Zoals de situatie nu is, dreigt de nieuwe regelgeving rondom de fosfaatrechten zeer ongunstig uit te vallen voor de Lakenvelder en andere zeldzame dubbeldoelrassen. Beginnen met zeldzame rassen wordt heel moeilijk en duur, stoppen wordt gestimuleerd en binnen je fosfaatrechten, is het vooral interessant hoogproductief vee te houden. Binnen het fosfaatrechtensysteem kun je namelijk meer melk produceren binnen een recht als je meer melk per dier hebt. Zeldzame rassen staan bekend om low input en low output en zullen als de nieuwe regelgeving zo wordt ingevoerd, verdwijnen, Melkveehouders met zeldzame rassen als onderdeel van de kudde, zullen de zeldzame rassen hoogstwaarschijnlijk afstoten. Extra zuur is het omdat de zeldzame rassen het probleem niet veroorzaakt hebben. Het aantal van deze dieren van deze is de laatste jaren niet gestegen. De VLR vraagt zich af of dit een goede zaak is en maakt zich zorgen over de toekomst van zeldzame rassen. Gelukkig is er tot op heden nog steeds positief en constructief overleg in Den Haag. Echter, een lid van de VLR heeft het initiatief genomen voor een petitie voor het behoud van zeldzame rassen. Wij steunen hem hier in en willen u vragen deze petitie te ondertekenen.
Zo lang de onderhandelingen lopen, kunnen wij als VLR echter nog geen definitief standpunt innemen. Wij gaan er vanuit dat de politici en beleidsmakers op een goede wijze begrijpen welke desastreuze gevolgen de beleidswijziging zou kunnen hebben. Als u hen ook wilt laten zien dat het levend erfgoed u aan het hart gaat, teken dan deze petitie. Steun de zeldzame rassen en steun de mensen die voor ons in Den Haag aangeven waar het fout dreigt te gaan.

Hartelijk dank, namens de VLR.

TEKEN HIER DE PETITIE!

Ga naar het Nieuwsoverzicht