16 juli 2018 | Subsidie en GLB-steun voor behoud van zeldzame rassen

Er komt een provinciale POP-subsidie beschikbaar voor het behoud van zeldzame oud-Hollandse dubbeldoelrassen.

Daarnaast komt er in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een vorm van ondersteuning voor deze rassen. De Tweede Kamer heeft een motie hiertoe aangenomen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Dat meldt de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). De motie is ondersteund door D66, CDA, Groen Links, SP, VVD en PvdA.

Als gevolg van de fosfaatregelgeving staat de populatie van dubbeldoelrassen als Fries-Hollands, roodbont Fries vee, Groninger blaarkop, witrik en lakenvelder sterk onder druk. De SZH heeft hard gelobbyd om voor deze rassen vrijstelling van fosfaatrechten te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Tot 200 euro per gve
SZH-voorzitter Geert Boink is blij dat de Tweede Kamer nu toch het belang van het behoud van de dubbeldoelrassen erkent. Er komt nu een individuele diersubsidie voor deze rassen. Daar is vanuit Brussel geld voor beschikbaar, dat via de Plattelandsontwikkelingsprogramma(POP)-subsidie kan worden toegekend.

Daarbij gaat het om maximaal 200 euro per grootvee-eenheid (gve). ‘Als je 100 gve’s hebt, kun je daar over een periode van vijf jaar heel wat fosfaatrechten voor kopen. Dan kunnen zeldzame rassen die gemolken worden, ook uitbreiden’, aldus Boink.

Volgens minister Schouten kan dat pas per 2020 worden geregeld, maar de SZH gaat proberen om dat voor volgend jaar al rond te krijgen, geeft de voorzitter aan.

Structureel perspectief
Daarnaast – en dat vindt Boink zeker zo belangrijk – zal er binnen het nieuwe GLB een vorm van ondersteuning komen voor de zeldzame dubbeldoelrassen. ‘De exacte invulling ervan is nog niet bekend, maar dit biedt wel structureel perspectief voor de lange termijn. Al met al een belangrijke stap in de goede richting.’

Bron: Veeteelt http://veeteelt.nl/maatschappij/nieuws/subsidie-en-glb-steun-voor-behoud-van-zeldzame-rassen

Ga naar het Nieuwsoverzicht