Agenda

Plaatsing datum: 04-08-2016

Studiedag Lakenvelder Vlees: Huisverkoop

Op zaterdag 24 september organiseert de Stichting Lakenvelder Vlees een studiedag.

Deze dag zal voor een belangrijk deel in het teken staan van de thuisverkoop van Lakenvelder Vlees.

Sinds de oprichting van de Stichting Lakenvelder Vlees zien we dat het aantal thuisverkooppunten toeneemt. Regelmatig wordt de Stichting Lakenvelder Vlees geconfronteerd met vragen zoals;

-Wat zijn de unieke eigenschappen en waarom is Lakenvelder vlees zo lekker?

-Mag ik thuis vlees verkopen en waar moet ik aan voldoen?

-Hoe bouw ik een klantenkring op?

-Welke prijs moet ik berekenen?

-Moet ik mijn dieren nog bijvoeren voor de slacht?

-Waar kan ik mijn dieren het beste laten slachten?

-Wat kost het slachten?

-Is de vleeskwaliteit van een stier anders dan die van een koe?

-Hoe lang moet het vlees rijpen en wat is rijpen eigenlijk?

-Welke verpakkingsmogelijkheden zijn er?

-Moet ik het vlees voorzien van een etiket en wat moet er op het etiket staan?

-Hoe belangrijk is snel invriezen?

Tijdens de studiedag zullen wij al uw vragen beantwoorden.

Daarnaast zullen er diverse mensen aan het woord komen die graag hun kennis en ervaring met u willen delen, waaronder ook een aantal succesvolle thuisverkopers.

Een vakslager gaat voor u een achterbout uitbenen en laat u zien waar de verschillende vleesdelen zitten en gaat u hier ook meer over vertellen.

Natuurlijk zullen wij er ook voor zorgden dat de inwendige mens niets te kort komt en chef kok zal diverse gerechten en snacks voor u bereiden en natuurlijk kunt u genieten van Lakenvelder Roomijs.

Tot slot is er nog de gelegenheid om even te lakenvelderen.

Kortom een informatieve en gezellige dag.

De Lakenvelder studiedag zal plaatsvinden op zaterdag 24 september 2016, van 10.30 uur tot 14.30 uur bij de familie de Vries, Bouwhuisweg 5, 7245 VK Laren Gld.

Er zijn aan deze dag geen kosten verbonden.

Graag vooraf aanmelden bij info@lakenveldervlees.nl

Stichting Lakenvelder Vlees.

Gerrit Wafelaar, Romke de Vries en Ad van der Salm

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Plaatsing datum: 27-11-2014

Vraag naar oudere Lakenvelder slachtkoeien

Regelmatig worden er bij de Stichting Lakenvelder Vlees oudere Lakenvelder slachtkoeien en stieren aangeboden.
Om ook voor deze dieren een goede bestemming te vinden heeft de Stichting Lakenvelder Vlees afspraken gemaakt met Frans Kaijser van het Vleesch Atelier in Maartensdijk.

Frans Kaijser heeft zich met het Vleesch Atellier ( www.vleeschatelier.nl ) de afgelopen jaren succesvol gespecialiseerd in de verkoop van vlees van oud-Hollandse runderrassen. Met zijn relatief kleinschalige en ambachtelijke bedrijf voorziet hij de betere horeca in Amsterdam en omgeving dagelijks van een mooi en verantwoord stukje Hollands vlees. Door een toenemende vraag is er regelmatig vraag naar oudere Lakenvelder slachtrunderen.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADeze koe kan er ook naar toe
Voor levering komen alleen goed afgemeste raszuivere Lakenvelder koeien in aanmerking. Hoe vetter hoe beter.
Slachtdieren kunnen per mail worden aangemeld bij de Stichting Lakenvelder Vlees info@lakenveldervlees.nl
Bij aanmelding graag vermelden om hoeveel dieren het gaat, daarbij de leeftijden en levensnummers vermelden.

De Stichting Lakenvelder Vlees controleert en verzameld de aanmeldingen. Vervolgens geeft de Stichting Lakenvelder Vlees deze aanmeldingen door aan het Vleesch Atellier.
Frans Kaijser van het Vleesch Atellier neemt dan rechtstreeks met u contact op om met u een prijs af te spreken. In de meeste gevallen zal hij met u een prijs afspreken voor het geslacht gewicht. Na de slacht ontvangt u een kopie van originele weegbon van het slachthuis met daarop het levensnummer van uw rund.

Over goed en vakkundig transport hoeft u zich geen zorgen te maken. de dieren worden opgehaald door een kleinschalige transporteur (maximaal vijf koeien per transport)

Aanmelden van slachtdieren

Aanmelden van slachtdieren bij de Stichting Lakenvelder Vlees is gratis. Komt u tot overeenstemming met Jan Keizer dan betaalt u aan de Stichting Lakenvelder Vlees een bemiddelingsfee van € 20,00 per afgeleverd rund. Dit bedrag wordt ingehouden op de eindafrekening. Tot slot wil de Stichting Lakenvelder Vlees benadrukken dat de Stichting Lakenvelder Vlees in dit geval enkel een bemiddelende rol speelt en op geen enkele manier verantwoordelijk en of aansprakelijk gesteld kan worden voor problemen en/of misverstanden die voortvloeien uit de gemaakte afspraken tussen de fokker/leverancier en het Vleesch Atellier. In geval van onenigheid tussen fokker/leverancier en het Vleesch Atellier kan de Stichting Lakenvelder Vlees eventueel wel een bemiddelende rol spelen.

Ad van der Salm, Stichting Lakenvelder Vlees

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Plaatsing datum: 24-11-2014

logo lakenveldervlees

Beste Lakenvelder fokkers,

Afgelopen weekend kregen wij het bericht dat de familie Korenblik besloten heeft om niet meer mee te werken aan het vleesproject.
Zeker nu, na het eerste succesvolle jaar, de verwachtingen goed zijn en we het Lakenvelder vlees definitief in de markt hebben gezet, betreuren we dit besluit.

Aangezien u als fokker in deze periode de overtollige stierkalveren kwijt moet, werken we nu samen met de twee andere mesters aan een voor u acceptabele oplossing.

Het is nu van groot belang dat we zoveel mogelijk stierkalveren voor het vleesproject verzamelen.

Bent u woonachtig in Noord-Oost Nederland (Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen of Friesland) en u wilt stierkalveren aanbieden voor het vleesproject,
dan vragen we u dit te melden bij de Stichting Lakenvelder Vlees:
Mailadres: info@lakenveldervlees.nl
of te bellen met ondergetekende: 0651200278

Fokkers uit Limburg en Brabant kunnen hun kalveren aanmelden bij Rard Dullens (rard.dullens@home.nl)
Fokkers uit Zeeland, Zuid en Noord Holland kunnen hun kalveren aanmelden bij Vonk Noordegraaf (gvonkn@gmail.com)

Hopende op een voor eenieder passende oplossing danken wij u voor de medewerking.

Met vriendelijke groeten,
Romke de Vries
Stichting Lakenvelder Vlees

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Plaatsing datum: 20-10- 2014

Kalverprijs vastgesteld

 

In de vergadering van 18 augustus is in goed overleg tussen de Stichting Lakenvelder Vlees en de erkende mesters Korenblik, Vonk Noordergraaf en Dullens / Benders, de aankoopprijs vastgesteld van stierkalveren voor het Lakenvelder Jong Rundvlees project.

 

De aankoopprijs voor een stierkalf van vier maanden is vastgesteld op € 250,00. Voor iedere week dat het kalf ouder is dan vier maanden ontvangen de fokkers een toeslag van € 5,00

Gelet op de actuele marktprijs, kunnen wij stellen dat dit een gunstige prijs is.

 

Voorwaarde voor het leveren van stierkalveren aan het Lakenvelder Vleesproject zijn:

Kalf moet een minimale bloedvoering hebben van 88%.
Kalf moet beschikken over een gele stamboekkaart. (indien het kalf enkel beschikt over een witte CRV- kaart zal de mester € 10,00 in mindering brengen op de aankoopprijs).
Kalf moet minimaal 4 maanden bij de koe hebben gezoogd.
Aanmelden van de kalveren kan alleen bij de door de Stichting Lakenvelder Vlees erkende mesters.

 

Voor Noord-Oost Nederland:

 

Bent u woonachtig in Noord-Oost Nederland (Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen of Friesland) en u wilt stierkalveren aanbieden voor het vleesproject,
dan vragen we u dit te melden bij de Stichting Lakenvelder Vlees:
Mailadres:  info@lakenveldervlees.nl
of te bellen met Romke de Vries: 0651200278

 

 

Voor noord- en zuid Holland:

 

Boerderij “Den Dikken Boom” Familie Vonk Noordergraaf

IIsseldijk Noord 123

2935 BK OUDEKERK a/d IJSSEL

Telefoon: 0180- 682558

gvonkn@online.nl of info@dendikkenboom.nl

 

Voor Brabant en Limburg:

 

Familie Dullens

Colmont 1

6367 HE VOERENDAAL

Telefoon 045- 5752299

rard.dullens@home.nl

 

Lakenvelder Jong Rundvlees project loopt voorspoedig

 

Op maandag 18 augustus zijn alle betrokkenen rond het Lakenvelder Jong Rundvlees project bijeen geweest. Uit de vergadering bleek dat zowel de erkende mesters, Groothedde Vaassen alsook de horecaslagers tevreden waren over de positieve ontwikkelingen rond de afzet van het Lakenvelder Jong Rundvlees.

Huidige situatie is dat er een goede vraag is naar Lakenvelder Jong Rundvlees. Dit komt mede doordat de Stichting Lakenvelder Vlees samen met Groothedde Vaassen een duurzame oplossing hebben gevonden om de vierkantsverwaarding te borgen. Het project kan immers alleen succesvol zijn als alle vleesdelen, dus niet alleen de biefstukdelen, tegen een goede prijs kunnen worden verkocht. Om dit te bewerkstelligen heeft de Stichting Lakenvelder Vlees, in samenwerking met Groothedde Vaassen, een meerjarige overeenkomst gesloten met Smilde Bakery voor de exclusieve productie en verkoop van Lakenvelder saucijzenbroodjes. Deze broodjes zijn inmiddels verkrijgbaar bij deli2go. Dus bent u onderweg, en heeft u trek, stop dan even bij een Shell tankstation met een deli2go afdeling. Daar worden de Lakenvelder saucijzenbroodjes vers voor u afgebakken. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met Royaan. Royaan maakt van de minder luxe delen exclusieve gehaktballetjes voor een grote cateraar en daarnaast is men bezig met de ontwikkeling van een Van Dobben Lakenvelder bitterbal en kroket.

 

Succes Lakenvelder Vlees is ook een bedreiging

 

De verkiezing tot het lekkerste rundvlees en de enorme positieve publiciteit rond de Lakenvelder en het Lakenvelder vlees is niet onopgemerkt gebleven bij bedrijven en horecaslagers die graag willen meeliften op het succes en de toenemende vraag vanuit de horeca naar Lakenvelder vlees.

Deze niet door de Stichting Lakenvelder Vlees erkende aanbieders kopen op dit moment “Lakenvelder” dieren op. Probleem is echter dat er bij deze aanbieders geen enkele controle is op het Lakenvelder vlees wat deze partijen in de markt aanbieden.

Belangrijk, voor de continuïteit van het Lakenvelder vleesconcept, is dat wij van de Stichting Lakenvelder Vlees, samen met u als fokker, er voor moeten waken dat wij deze “cowboys” niet in het zadel houden door dieren aan hun te leveren.

Dus, heeft u een koppeltje stieren staan, neem dan eerst even contact op met de Stichting Lakenvelder Vlees of met een van de erkende mesters.

 

Boerderijverkoop is beter af met aanhouden vaarskalveren

 

Met genoegen ziet de Stichting Lakenvelder Vlees het aantal erkende thuisverkopers van Lakenvelder vlees toenemen. Hiermee komen wij ook tegemoet aan de wens van SlowFood om dit heerlijke vlees beschikbaar te stellen voor een groter publiek. Dus niet alleen voor mensen met een dikke beurs die in de gelegenheid zijn om bij een restaurant te eten die Lakenvelder Vlees op de kaart heeft staan.

Voor wie stieren aan wil houden om af te mesten voor boerderijverkoop moet zich toch een aantal malen bedenken om een stier tot 13 tot 15 maanden voor de slacht aan te houden.

Met name op wat oudere leeftijd kunnen deze lummels voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarbij stelt het houden van stieren ook andere eisen aan de huisvesting.

Daarbij komt ook dat het vlees van stieren over het algemeen stugger / harder is dan het vlees van vrouwelijke dieren. Het vlees van vrouwelijke dieren is daarentegen aanzienlijk malser. Ander voordeel van het aanhouden van vrouwelijke dieren is dat u ze gewoon in de koppel kunt laten lopen. Op deze manier kunt u ook uw r-dieren met mislakens en witte sokjes uitstekend verwaarden.

Nu zult u zich afvragen waarom de Stichting Lakenvelder Vlees zo succesvol is met het vlees van jonge stieren? Ik zal het u uitleggen; De uiteindelijke kwaliteit van het vlees wordt bepaald door voeding, opvoeding, transport, slacht, uitsnijden en rijping.

Laat ik met de factor transport beginnen; Jonge stieren zijn uiterst gevoelig voor stress tijdens inladen, transport en wachttijd op het slachthuis. Het is van groot belang dat de stieren tijdens het transport naar het slachthuis geen stress ondervinden. Een dier met stress geeft een beduidend mindere vleeskwaliteit. Dit uit zich in Donker, nat en plakkerig vlees. Dit vlees wil je echt niet aan je klanten verkopen.

 

Vlees rijpen

Zoals gezegd is het vlees van stieren van nature wat harder en stugger dan dat van vrouwelijke dieren. Het is dan ook noodzakelijk om dit vlees vakkundig te laten rijpen. Het vlees van stieren die worden geslacht voor het Lakenvelder Jong Rundvlees project rijpt eerst een aantal dagen op het karkas, vervolgens wordt het uitgesneden in grote technische delen, zoals een hele bovenbil of een hele lende. Vervolgens worden deze delen gevacumeerd en voor drie weken weggelegd in een dieptekoeling. Bij een temperatuur van 0 graden rijpt het vlees tot de gewenste kwaliteit. Vervolgens gaan deze delen naar de horecaslagers die deze delen al naar gelang van de wensen van hun klanten portioneren en herverpakken om vervolgens te worden uitgeleverd aan de restaurants, waar het vlees soms ook nog eens twee weken blijft liggen. Dit rijpen kan alleen als er onder strikte hygiënische en vakkundige omstandigheden wordt gewerkt.

Aangezien veel kleine zelfslachtende slagers, waar u uw dieren laat slachten, niet over de juiste voorzieningen en of ruimte beschikken is het aan te bevelen om voor thuisverkoop vrouwelijke dieren te slachten. Met vrouwelijke dieren bedoe ik dan uiteraard R-dieren waarmee u niet wilt fokken. Vraag dan wel of uw slager het vlees, voordat hij het gaat invriezen, nog een week, bij een temeratuur van maximaal 3 graden wil aanhouden. U verkoopt uw klanten dan echt een heerlijk sappig en mals stukje vlees.

U kunt er ook voor kiezen om deze vrouwelijke R-dieren een keer te laten afkalven. Vaarzen / koeien die een of een paar keer hebben gekalfd geven het beste en lekkerste vlees.

 

Invriezen

Tot slot wil ik nog een tip geven met betrekking tot het invriezen van vers vlees. Soms zien wij dat het vlees slachtvers (niet ingevroren) wordt uitgeleverd aan klanten. Wij hebben het dan over vleespakketten van vijf tot 10 kilo. Vervolgens gaan uw klanten het vlees zelf invriezen in hun eigen vrieskast. Bijna alle thuisvriezers zijn niet geschikt om grote hoeveelheden vlees snel in te vriezen. Door de trage manier van invriezen ontstaan er in het vlees ijskristallen die als het ware de celwand van het vlees kapot prikken. Hierdoor verliest het vlees bij ontdooien veel smakelijk vleesvocht, met als resultaat een taai en droog stukje vlees. Het is daarom beter om uw vlees in het slachthuis in te vriezen. Deze beschikken over een shock freezer die het vlees snel invriezen bij een bijzonder lage temperatuur.

 

Tekst: Ad van der Salm