Actualiteiten

De 45 Scheckenclub-vergleichsschau wordt gehouden in het weekend van 12 en 13 oktober te Rheinberg.

Dit is de jaarlijkse landelijke speciaalclub show van de speciaal club voor de Groot en Klein Lotharingers, Rijnlanders, Papillons en de Lotharingerdwergen. Totaal zijn er 1.200 dieren gemeld ( Rassen statistiek  )  waarbij opvalt dat het reletif nieuwe ras van de Lotharignerdwergen nu het grootste in aantal is. Op vrijdag 11 oktober, in een gesloten keuring, worden de dieren beoordeeld via het ABCD-systeem aan de hand van de nieuwe Duitse Standaard.  

Rheinberg ligt vlak over de grens en een bezoek is een uitgelezen mogelijkheid om uw contacten met collega fokkers te versterken of uit te breiden.  Het motto van de show “Hier sind Sie RICHTIG”, zegt alles.


Nederlandse Rijnlander- Ekster en Japannerclub dag op 17 Aug. 2019 te Laren.

Op deze clubdag van onze collega speciaalclub waren de leden van de Lotharingerclub weeruitgenodigd om dieren in te zenden.  Hier werd in behoorlijke mate gehoor aan gegeven al moet daar bij vermeld worden dat de inzenders vooral uit het oosten van het land kwamen, wat natuurlijk geen probleem is. Ingezonden waren 62 groot Lotharingers, 22 Klein Lotharingers en 18 Lotharinger dwergen. In de Europese klasse waren totaal 12 dieren van onze rassen ingezonden. De ambiance op deze dag is totaal anders als in Tiel, maar het heeft wat. Eerst hielden twee speciaalclubs hun jaarvergadering, daarna begon de keuring.  De weergoden waren ons goed gezind, 20 graten en regenachtig.

Prijswinnaars van de Lotharingerclub:

Eerste: Groot Lotharinger voedster oud zwart van J. Hendriksen

Tweede; Groot Lotharinger voedster jong madagascar van J. Hendriksen

Eerste: Klein Lotharinger voedster jong konijngrijs van G. Vos

Tweede: Klein Lotharinger voedster jong van G. Hierink

Eerste: Lotharinger dwerg man jong driekleur van A. Meinema

Tweede: Lotharinger dwerg voedster jong driekleur van A. Meinema

Opvallend was de relatief grote klasse madagascar Groot Lotharingers, liefst negen dieren, die gemiddeld hoog werden gewaardeerd. Verder het feit dat de fraaiste Klein Lotharinger konijngrijs was. Resumerend: een geslaagde dag, veel dieren in de verharing.

Catalogus-16-8-2019 Fokkersdag 2019 Laren


Catalogus 8-6-2019 Lotharingerdag 2019 is beschikbaar

Catalogus 2019

Catalogus 2019


Voor de show zijn 217 dieren aangemeld voor de keuring en 3 voor de verkoopklasse.

Totaal te koop aangeboden dieren :
Groot Lotharinger  – 1* Bruin V/J en 1*  Zwart V/J
Lotharingerdwergen – Driekleur 3*V/O 1* V/J en 2 *R/J


5-5-2019: Zie advertentie Anno Visser, vanwege stoppen met de hobby.

 

Uitslagen en commentaar tekeningrassen show

Totaal ingezonden 271 nummers, wat een aantal is in de lijn van de laatste jaren.

Deze show gold als tweede clubshow, wat niet echt een grote stimulans bleek, gezien de ingezonden dieren van de Lotharinger rassen.

Groot Lotharingers Nederlands 16 nummers is tegenvallend

Klein lotharingers Nederlands 21 nummers is tegenvallend

Lotharinger dwerg Nederlands 11 nummers is ook tegenvallend.

Europese klasse totaal 15 nummers van onze rassen

Winnaars

Groot lotharinger J. Peeters met zwarte ram jong met U, 3e van geheel

Klein lotharinger J. Hooge, zwart ram oud met U, 2e van geheel

Lotharinger dwerg, H. Philipse, zwart ram jong met F 96,5 pnt.

Winnaar van het geheel werd een driekleur Papillon.

Commentaar: Zo op het oog leken mij de Groot Lotharingers zeer zwaar gekeurd. Het was weer een zeer gezellige geslaagde dag.

 

Verslag Europashow Herning

Door Jan Benninga

Op de vorige Europashow in Metz waren wij ook van de partij en besloten toen dat we in Herning weer van de partij wilden zijn. Maar…. Dan moeten je dieren drie jaar later wel van een acceptabel niveau zijn. Voor  fokkers met zo’n 20 fokvoedster is dat eenvoudiger dan voor  fokkers die  6 zwarte Lotharinger fokvoedsters hebben. Maar het lot was mij gunstig gezind, tenminste wat betreft voedsters. Rammen fokte ik wel maar daar had ik pech mee of ze waren jong. De intentie was een collectie van 4 dieren te brengen en daar hoort minimaal 1 ram eigen fok bij te zitten. Gelukkig ontwikkelde 1 ram van april zich prima al was het niet mijn favoriet, hij ging toch mee.

Dinsdag  november was de grote dag aangebroken en vertrokken wij om half drie in de nacht. Wij hadden er weer voor gekozen om met eigen vervoer (dieren in aanhanger) te gaan en zelf in te kooien. Onderweg in Duitsland kwamen we volgens verwachting veel ‘Bouwstellen’ tegen en arriveerden om kwart voor vier. De ontvangst was prima, de bewijzering dik in orde en we konden snel inkooien. Alles was ruim opgezet met één rij op twee rijen getopt. Ieder diergroep had een aparte hal. De dieren werden vervolgens van natje en droogje voorzien en we konden naar ons hotel in Ikast zo’n 20 km van Herning. Het grote wachten kon beginnen. Je haalt je dan van alles in je hoofd zo van heb ik ze wel goed ingekooid etc.. We vermaakten ons met sight seeing prima, maar kwamen natuurlijk maar voor één doel de show!

Vrijdag 8 nov. zou de show om 11.00 uur openen en wij sloten ons ruim van te voren aan bij de grote menigte die toen al stond te wachten. En om klokslag 11.00 uur was het zover en ging de menigte uiterst rustig en snel naar binnen wat vooral kwam om dat degenen met een doorloop kaart een polsbandje hadden. Toen snel naar onze dieren, zowel Gerard Vos met zijn konijn grijze klein Lotharinger als ik zelf bij de groot Lotharingers hadden 382 pnt. wat gemiddeld 951/2 is en tot tevredenheid stemde. Opmerkelijk was de aanmerking bij één van mijn dieren ‘zijde tekening ongelijk’. Deze opmerking heb ik nog nooit bij mijn dieren gehad, omdat volledige symmetrie eigenlijk nooit voorkomt, zelfs niet bij U dieren, maar enfin, er werd dus stevig gezocht naar tekortkomingen. Een andere opmerking die ik nog steeds niet helemaal kan thuisbrengen was ‘Unreinische Olyven’ bij twee van mijn dieren.

151 Groot Lotharingers (Riesen Schecken) hadden de weg naar Herning gevonden, waarvan acht uit Nederland. De kwaliteit van de zwarte groot lotharingers was prima met maar een paar mindere dieren. Zowel de Europameister als de Europees kampioenen ram en voedster) kwamen uit Duitsland. Bij Groot lotharinger blauw slecht enkele dieren die mij bevielen. In de klasse bruin zaten meerdere prima dieren. Ook hier kwamen de kampioenen uit Duitsland. Pelsen waren moeilijk voor de kooi te beoordelen maar ze leken mij ok. De tijd van lange stugge pelsen is denk ik voorbij. Relatief veel dieren hadden 19 punten voor pels. De zwaarste dieren gingen richting  8 kg, vergelijkbaar met wat we in Nederland zien.

98 Klein lotharingers gaven acte de presence. De Klein lotharingers heten in de Europese standaard Tsjechische Schecken en wegen tussen de  en 4 kg voor de 10 punten. De meeste dieren wogen tussen de 3,3 en 3,6 kg. Er zaten vele ‘plaatjes’ tussen, vaak met beste pelsen. De kleuren waren zwart, blauw, bruin en …………….konijn grijs met twee collecties. Konijn grijs is in Duitsland niet meer erkend en dat is een aderlating voor de Europa show. Opvallend was dat de Europese kampioen bij de groot en klein Lotharinger van dezelfde fokker was. Een unieke prestatie.

De Lotharinger dwergen, 82 stuks,  zaten in de tweede konijnenhal, waar het licht wat slechter was dan in de eerste hal.  Er zaten meerdere fraaie dieren tussen waarbij het onderscheid per fokker opvallend was. De vertegenwoordigde kleuren waren zwart, blauw, bruin, driekleur en madagascar. Vier dieren kwamen uit Nederland en acht waren er van leden van de Lotharingerclub.

Tja, na drie dagen show kwam er een einde aan ons uitje. Het uitkooien ging zeer vlot en om 14.00 reden we weer op de snelweg richting Nederland waar we om 1 uur s’nachts arriveerden. We kijken met zeer veel plezier terug op deze belevenis. Over drie jaar is de Europashow in Oostenrijk, nabij Wenen, het plannen maken kan beginnen.

Naam Ras Punten
G.Kroes Zwarte Wener 386,5
T. Oomen Blauwe Wener 386
H. van Weelden klein zilver 386
E. Apperlo Dwerg Voskonijn 385
W. Weinreder kleurdwerg 383
W. van der Zalm Hollander 382,5
B. en M. Apperlo I Rex 382,5
J. Benninga Groot Lotharinger 382
G. van Westerveld Blauw grauwe Wener 382
G. Vos Klein lotharinger 382
B. en M. Apperlo II Rex 382
G. van Westerveld Blauw grauwe Wener 381,5
P. de Bruijn Leeuwenkop 381,5
M. Karnebeek Vlaamse reus 381
A. Lanting klein zilver 380,5
B. en M. Apperlo III Rex 380,5
A. Molenkamp Klein Chincilla 380
J. B. van Oene Californian 377,5
J. B. van Oene Californian 376,5
A. Meinema Lotharinger dwerg 376
D. Boers kleurdwerg 376
H. Heuver Groot Lotharinger 375

Show Laren korte impressie

Groot lotharinger 45 dieren, waarvan 35 zwarte, 6 blauwe en 4 madagascar

Klein lotharinger 19 dieren waarvan 10 zwarte, 2 blauwe, 2 madagascar, 5 isabella

Lotharinger dwerg 18 dieren, waarvan 3  zwarte, 2 blauwe, 1 driekleur

Mooiste groot lotharinger jonge voedster van A.J. Keppels

Mooiste klein Lotharinger jonge zwarte ram van G. Hierink

Mooiste Lotharinger Dwerg jonge voedster van G. Grooten

Europese klasse  dieren met als winnaar jonge driekleur Lotharinger Dwerg ram van A. Meinema

 

Op 2 augustus is overleden Rob van Nederpelt uit Merksplas ( Belgie) op een leeftijd van 62 jaar.

Hij is een aantal jaren lid geweest van de lotharingerclub. Hij is op 11 augustus gecremeerd.

 

Op zaterdag 9 juni 2018 is onze fokkesdag. Voorafgaand aan de keuring is van 09.00-10.00 onze

jaarvergadering. Dit door het wegvallen van de Championshow in januari waar  op zaterdag onze

jaarvergadering  was.

 

Er zijn nieuwe foto’s van de fokkersdag 2017 toegevoegd onder het kopje fokkersdag 2017.

 

Afscheidscadeau Jan en Harco

Tijdens de jaarvergadering werden Jan en ik verrast met een mooi bedankkado : een weekendje in
een hotel tijdens de Uberregionale Scheckenclubvergleichsschau in Wallrod Duitsland.
Vrijdag middag 13 oktober, iets later dan gepland, vertrokken mijn vrouw en ik vol goede zin en
natuurlijk met lege kist.
Aangekomen bij het hotel stonden Jan en Ivonne al op ons te wachten en na samen nog iets
gedronken te hebben gingen we op tijd naar bed, want we wilden natuurlijk de volgende dag vroeg
op de show aanwezig zijn.
Na een goed ontbijt vertrokken Jan en ik richting show. De dames gingen lekker samen shoppen en
cultuursnuiven in Koblenz.
De show was al in volle gang toen wij daar aankwamen en wij gingen snel naar binnen om de 1300
dieren te bekijken.
Natuurlijk hebben we met veel fokkers , ook uit Nederland staan praten over de kwaliteit van de
dieren en de daarbij behorende predicaten.
Onze voorzitter Anne Meinema had zelf ook 8 dieren ingestuurd met mooie resultaten.
Er zaten vele mooi dieren en volgens mij zijn de pelzen erop voor uit gegaan. We hebben er vele
fraaie korte volle pelzen kunnen bewonderen, persoonlijk vond ik dat er wel vrij hoge punten
gegeven werden tov Nederland.
Al vrij snel zag ik een mooi jong bruin dwerglotharinger die ik niet kon laten zitten en was ik eigenaar
van prachtrammetje.
Ook de innerlijke mens werd niet vergeten en catering was goed voor elkaar. Pas toen de benen
echt moe werden gingen we weer richting hotel om daar samen met de dames te eten.
S avonds werd alles door ons natuurlijk nog eens uitgebreid doorgepraat en nabeschouwd.
Ook de volgende dag pakten we de gesprekken weer op en na een uitgebreid ontbijt zijn we –met
nieuwe aanwinst – huiswaarts gereden.
Het was een prachtig weekend, waarvoor bedankt!

De nieuwe aanwinst van Harco

Stalbezoek bij  Simke Zijlstra in Anjum  simak@knid.nl

De voornaam Simke komt je niet vaak tegen behalve als je door de catalogussen bladert en op zoek gaat naar prijswinnaars bij de Klein Lotharingers.  Zo is het in Dokkum/Holwerd en op de Waterpoortshow dit jaar alweer raak. Daarnaast is het ook regelmatig prijs op de Tekeningdierendag en de Lotharingerdag.

Achter de naam “Simke Zijlstra” gaat een gedreven fokker schuil die nu al 25 jaar Klein Lotharinger fokt. Beroepsmatig actief in de teelt en kweek van aardappelrassen is het dus ook niet verwonderl

ijk dat Simke over het doorzettingsvermogen en selectieoog beschikt om een stam van hoogwaardige Klein Lotharingers te bouwen.

Niet alleen in het prijzenoverzicht maar ook geografisch gaat er weinig boven Simke Zijlstra. De woonplaats Anjum is namelijk een van de noordelijkst gelegen dorpen van ons land en zijn konijnenstal heeft Simke ondergebracht in het buitendijks gebied.

Zo vlak bij het zoute water doet Myxomatose  regelmatig van zich spreken. Elk konijnenhok is daarom voorzien van horrengaas om de vliegen, de dragers van de ziekte, buiten te sluiten.

De contacten en vriendschappen met de collega fokkers in de regio en in “den lande” worden als waardevol onderdeel gezien van de hobby. De regelmatige hokbezoeken en de uitruil van dieren maken duidelijk dat afstand geen belemmering vormt voor de hobby en samenwerking met andere fokkers belangrijk is om de kwaliteit hoog te houden.

Deze ram heeft in Harkema op de rammenshow een U gehaald.

Voor eenieder die verbetering zoekt voor zijn  blauwe of zwarte Klein Lotharingers is een bezoek aan deze gedreven fokker, in een prachtige Waddenkustgebied,  een aanrader.

Stalbezoek bij Bert Oelen in Schuinesloot oelen6601@gmail.com

Sinds 2013 is Bert lid van de Lotharingerclub  als actief fokker van Klein Lotharinger Zwart. Daarnaast zijn in 2016 de eerste Lotharingerdwergen in de stal gekomen.

Actief met de konijnenhobby bezig zijn is een mooie tegenhanger van de drukke werkzaamheden bij de gemeente en biedt, naast het plezier in de eigen stal, ook veel contacten met collega fokkers op.

Met 2 rassen in de stal vraagt dat een streng en gericht fokbeleid. Bewuste lijnenteelt en selectie op latere leeftijd, zijn hierbij de pijlers waarop Bert zijn fokbeleid heeft gebouwd. Een zeer fraaie korte en volle pels is dan ook een kenmerk van zijn stam Klein Lotharingers.  Bij de Lotharingerdwergen gaat op dit moment vooral de fokaandacht uit naar de schone koptekeningen en verbetering van de achterhanden.

Dat deze gerichte aanpak ook een goede weg naar showsucces is, blijkt wel uit het behaalde resultaat op de Vechtdalshow in Hardenberg gehouden op 12, 13 en 14 oktober 2017, waar het Kampioensdier werd geshowd in de vorm van een jonge Klein  Lotharinger ram met 96 punten .

De Vechtdalshow wordt georganiseerd door de SKTV (stichting kleindieren tentoonstelling Vechtdal) een samenwerking tussen OKPV Ommen en Pels en Pluim Hardenberg. Het betreft een open tentoonstelling.

Vanuit de vereniging Pels en Pluim Hardenberg gaat Bert regelmatig met andere clubleden op bezoek bij de shows in de regio.  Zowel  konijnen- als kippenuitjes zitten hierbij,  waardoor de kleindierhouderij in volle breedte wordt beleefd.  Om gezamenlijk de eigen en andere regionale shows goed te laten verlopen, is actief samenwerken en helpen het motto.  Showbezoek is ook een belangrijk onderdeel van de hobby beleving.  Speciaalclubshows , met veel tekeningdieren,  en de kortdurende shows hebben de voorkeur maar ook de Noordshow in Assen staat geagendeerd.

Bert geeft als tip aan alle fokkers om je aan te melden als schrijver of voorbrenger wanneer je iets wilt leren over het ras. Je moet dan wel voorbereid zijn op een intensieve dag maar je kunt er ook ontzettend veel van opsteken.

Actief in de hobby op velerlei manieren!

 

Fokkersdag Ned. Rijnlander, Japanner en Eksterclub op 12 augustus jl

Door Jan Benninga

Op deze dag waren de lotharingers en hun bazen te gast bij de Ned. Rijnlander, Japanner en Eksterclub. Dus togen wij in alle vroegte richting Laren naar de manege, ook bekend van de landelijke jeugdshow. Onze verwachtingen wat betreft de aantallen lotharingers waren niet bepaald  hooggespannen. De werkelijke aantallen dieren overtroffen verre deze verwachtingen. 69 GrootLoth., 19 klein loth. en 16 loth. dwergen Nederlandse klasse + 15 dieren Europese klasse, het is niet niks. Logischerwijs waren de meeste dieren afkomstig uit de regio, maar ook onze Duitse fokkersvrienden waren present. De dag verliep zeer gemoedelijk en gezellig, hoewel we qua ketering toch beter gewend zijn in Tiel.

Prijswinnaars:

Groot loth. Gerrit Martens met jonge bruine ram van de maand Februari (een dier waar de klasse van afdroop met vooral ook een fantastische kleur, naast natuurlijk dito tekening.

Klein lotharinger Tonny Assinck met isabella ram van januari die vooral uitblonk in type en bouw, naast natuurlijk de overige eigenschappen

lotharinger dwerg Henk Grievink met jonge zwarte ram van februari, een dier waar niet veel meer aan mankeerde.

De Europese klasse werd gewonnen door de Madagascar Lotharinger dwerg van Wolfgang Knuth, een diertje met beste kleur en heldere tekeningsbeelden waaronder twee elleboogvlekjes (maar dat mag).

Persoonlijk vond ik het jammer dat de HEP keuring bij de lotharingers niet openbaar was. Alleen de winnaars werden naar voren gehaald.

Uitslagen:

Fokkersdag Rijnlander-Eksterkonijn en Japannerclub, 12 Augustus te Laren(G)

Groot lotharinger:

A.J. Keppels: 1×93, 2×0, 1×95, 2×92.5.
T. Dondertman: 1×0., 1×94, 1×93, 1×0.
J. Benninga: 2×92.5, 1×95.
H. Heuver: 1×93, 1×92.5, 1×92, 2×95, 1×93.5, 1×91, 1×92, 2×94, 1×93.5, 4×93, 1×92.5, 2×92, 1×91.5
H.G. Eshuis: 1×94, 1×90.5, 1×94.5, 2×94.5, 1×94, 1×93.5.
A. Boers: 1×91.5, 1×92.5, 2×92, 1×91.5, 1×95, 1×94, 3×93, 1×92.5, 2×0.
E. Scharpert: 1×92, 1×95, 1×95.                                                                                                                        H.C. van Ommen: 1×94, 2×93.5, 1×94.5, 1×90.5.
Comb. Beter Laat Dan Nooit: 1×96, 1×95, 2×94, 2×93.5, 1×92.5, 1×92.
Klein Lotharinger:

 1. Vos: 1×94.5, 1×94, 1×93.5.
  B. Oelen: 1×95.5, 1×95.
  H. Nijland: 2×93.5, 1×93, 1×92.5.
  G. Hierink: 1×0.
  H.C. van Ommen: 2xabs.
  L. van Zalk: 1×94.5, 2×93.
  A.J.M. Assinck: 1×95.5, 2×95, 2×94.5.

Lotharinger Dwerg:
H. Grievink: 1×96, 1×95.
G.E.A. Grooten: 1×95, 2×93.5, 1×93.
A. Meinema: 1×96, 1×94.5, 1×93.
G. Mulder: 1×95, 3×94, 1×93.
H. Höfflich: 1×95.5, 1xabs.

Europese klasse:                                                                                                                                                                               H.C. van Ommen: 1xabs.
Comb. Beter Laat Dan Nooit: 1×93.5.
H. Grievink: 1×94.5, 1×94, 1×92.5, 1xabs.
W. Knut: 1×96.6, 1×96, 1×94.5, 1×94.
A.Meinema: 3×94, 2×93.5.

 

 

———————————————————————————————————————————-

De American Checkered Giant

Door Jan Benninga

Het is in dit geval niet in het kader van ‘Wie veel reist kan veel  verhalen’ maar Jaren geleden kreeg ik bezoek van een Engelse keurmeester met in haar gevolg een drietal Amerikanen, waaronder de keurmeester Bob D. Whitman, schrijver van het standaard werk  ‘Domestic rabbits & their histories, breeds over the world’ (2004). En ja liefhebbers onder elkaar en er ontspint zich al snel een geanimeerd gesprek. Volgens Bob lijkt onze Groot lotharinger totaal niet op de American Checkered Giant. Zelf zal ik waarschijnlijk nooit in Amerika komen, maar ik ben altijd geïnteresseerd in hoe de liefhebberij elders beleefd wordt. Door de hedendaagse computer mogelijkheden kun je daarnaast heel makkelijk informatie vergaren. Zo kreeg ik een idee om hier wat over op de Lotharingerclub site te zetten.

Het zal niemand verbazen dat de liefhebberij in Amerika veel groter wordt aangepakt, dat om dieren te showen er enorme afstanden worden afgelegd en anders wordt beleefd dan in Nederland. De drie Amerikanen die mij bezochten hadden allen 400 of meer hokken of eigenlijk is ‘Kooien ‘ een betere benaming.  Ze hielden ook allemaal meerdere rassen, ik denk ook uit commercieel oogpunt. Watergeven en voeren was bij hen  volledig geautomatiseerd, evenals de mestafvoer. De dieren worden gehouden in kooien van gegalvaniseerd metaal.

De eerste lotharingers zijn rond 1919 per schip vanuit Duitsland naar Amerika gebracht. Vanuit deze dieren is de Checkered Giant ontstaan (foto 1). Omsteeks dezelfde tijd is de Amirikaanse Checkered Giant Club opgericht. Over schoonheid valt niet te twisten, maar het is een bevestiging van de ‘Evolutie theorie van Darwin’, onvoorstelbaar wat via selectie is bereikt, vanuit het zelfde basis materiaal. Het type lijkt meer op dat van een Belgische haas, de koptekening is strak en de zijdetekening bestaat uit twee grote vlekken. Het gewicht is minimaal 5,5 kg voor rammen en 6 kg voor voedsters en er is geen maximum. Er zijn twee kleuren erkend; zwart en blauw.  Afgezien van de zijdetekening, worden koptekening en aalstreep eender gewenst als in Nederland.

Bij het keuren is de volgende punten verdeling van toepassing:

 1. General type: 41 Body                     25

Head                    8

Ears                       4

Feet and legs    4

 1. Fur (pels) 7
 2. Colour 7
 3. Markings (tekening) Side                       12

Markings (?)      8

Spine    (aal)       4

Ears                       4

Butterfly             4

Eye circles          4

Cheek                  2

Spots

Leg

 1. Condition 7

Totaal te vergeven 100 pnt.

Het koppelen van punten aan de verschillende subcategorieën werkt een objectieve keuring in de hand, even los van of de verhoudingen met onze beleving overeenkomen. Persoonlijk zou ik hierover binnen onze club wel een onderzoekje willen doen.

Het keuren op tentoonstellingen gebeurt op een andere wijze als in Nederland. Dieren worden in   speciale kleine keurkooien geplaatst. Ze worden wel één voor één gekeurd. De keurtafel is lang voor onze begrippen, de dieren worden ook wat betreft het lopen beoordeeld (video 1 en 2).

Foto 1   – American Checkered Giant op de keurtafel, let op het type  met een enorme lichaamslengte en de  bouw, de stelling en op de beeltenis op de kooien. Dit dier gooide hoge ogen. Het dier is mooi geconditioneerd. Op de achtergrond de keurkooien die veel kleiner zijn dan de tentoonstellingskooien.

Foto 2   – American  Checkered Giants op tentoonstelling, fokker Lerry (Buck) Hawk (Michigan ); Let op: driehoog getopt; de kooien lijken vrij klein.

Foto 3; Opstelling voor keuring; let op de strakke aalstreep; de dieren worden uit de kooi gelaten en lopen dan direct op de keurtafel.

Voor het bekijken van de volgende You Tube filmpje doe contr click.

https://www.youtube.com/watch?v=K42cIY8dTyY

https://www.youtube.com/watch?v=rGYWSNPVjW0

https://www.youtube.com/watch?v=SuVprVFsVBA

 

 

 

1-9-2016; Bonne v.d. Wal heeft aangegeven gestopt te zijn als keurmeester, daarom

is hij ook niet langer clubkeurmeester van de Lotharingerclub. Over de verdiensten van

Bonne voor de club zal ik niet te veel uitweiden, maar die zijn ook als clubkeurmeester

groot geweest. wij hopen Bonne nog vaak te ontmoeten.

Jan Benninga

 

1-9-2016; Medio augustus is er een RHD2 entplicht gekomen voor het tentoonstellen van konijnen.

Dit zal voor ons de nodige gevolgen hebben. Één ding is duidelijk; we zijn ineens erg afhankelijk van dierenartsen geworden.

 

Welkom op de website van de Lotharingerclub.

De raskonijnen hobby leeft en is volop in beweging en dat is ook het geval met de Lotharingerclub.
Onze club behartigt de belangen van drie konijnen rassen, allen met het zo kenmerkende tekenings patroon, de groot- en klein Lotharinger en de jongste loot de Lotharinger dwerg. Onze doelstelling is het op niveau houden of verbeteren van de raskenmerken van de Lotharinger populatie in Nederland en het stimuleren van het houden en fokken van Lotharingers. Lees meer