Rasbeschrijving

MRIJ het dubbeldoelras van Nederland
Het Maas-Rijn-IJsselras is steeds gefokt op een goede melkproduktie met behoud van een passende bespiering. De melkproduktie-aanleg is toereikend voor een produktie tot 8000 kg melk op jaarbasis. MRIJ vinden we meestal op bedrijven, die relatief minder krachtvoer geven, in relatie hiermee dient de gemiddelde produktie per bedrijf beoordeeld te worden.

Kenmerkend is het hoge eiwitgehalte in de melk en de relatief vlakke vet/eiwit- verhouding (vetgehalte 4,38 %, eiwitgehalte 3,67 %).
Dit gevoegd bij de hogere opbrengst van nuka’s en koeien voor de slacht maakt, dat de opbrengsten per 100 kg melk plm 1,50 euro hoger liggen dan bij zwartbont. Het is dus een goed ras voor veehouders, die streven naar extra opbrengsten bij hun melkquotum.

Dus voor bedrijven met voldoende aanbod van arbeid en ruwvoer.

MRIJ gefokt op duurzaamheid
Doordat het MRIJ-rund beter in conditie blijft, heeft ze minder vaak de veearts nodig. De uiers vormen geen probleem in het bedrijfsgebeuren.
Problemen met vruchtbaarheid en beengebreken komen minder voor dan bij zwartbont.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de MRIJ’s minder onderhoudsvoer nodig hebben bij een gelijk gewicht. Ze staan als sober bekend en kunnen tegen een stootje.
Hoewel er meer koeien nodig zijn om het quotum vol te melken, zijn de voerkosten per 100 kg melk niet hoger en blijft het saldo duidelijk positief .

Met hun sterke en ruime bouw en hun evenwichtig karakter vragen zij niet de allerlaatste zorg van de boer, wat een hele zorg minder kan zijn.

Stierenkaart CRV
Klik hier voor de link naar de MRIJ stierenkaart van het CRV