Leer- en studiedag 2014

Leer- en studiedag 2014

In de ochtend van 14 september werd ik al vroeg wakker door het fijne zonnetje dat door het raam naar binnen kwam. Het beloofde een mooie zon overgoten septemberdag te worden.
Deze dag was de leer- en studiedag van de zwartblesfokkersgroep, deze werd gehouden in Jelsum. Voor mij zou dit de aller eerste bijeenkomst worden, dus nog best wel spannend, aangezien ik nog niet veel leden van de club kende.
Tijdens de autorit was de zonnebril geen overbodige luxe. Eenmaal aangekomen in Jelsum werden we warm ontvangen door Rients en Antje Wildeboer.
Er werden veel handen geschud en ik heb het genoegen gehad om vele nieuwe gezichten te mogen ontmoeten. De warmte en gezelligheid binnen de club vielen meteen op, het beloofde een gezellige dag te worden.
Bij de koffie kregen we een overheerlijke koek, bij het tweede bakje werd ons verzocht plaats te nemen zodat de dag geopend kon worden door Chantal, ze had veel oponthoud bij de vele bruggen die Friesland rijk is maar gelukkig was ze net op tijd. Ze gaf het woord al snel aan Antje die al snel begon met de quiz die ze samengesteld had met Rients.

Zo kreeg een ieder een mapje en een pen waarop Antje begon met de vragen m.b.v. de beamer. De antwoorden werden na de quiz besproken en toegelicht door Rients, die overigens zeer boeiend vertelde over “de Kromme van Gauss” die voor velen van ons tot nog toe onbekend was. Zo blijkt maar weer dat een ieder weer iets kan opsteken!
De winnaar van de quiz zou later die dag bekend worden gemaakt.Ook werd er over het onderwerp van inteelt gesproken, of dit nu positief, negatief of beide is……….. Volgens mij is ons allen vrij duidelijk gemaakt dat A inteelt onvermijdelijk is en B dat het de slechte naam niet verdient!
Onder het genot van een volgende bakje koffie of thee werd er nog even nagesproken waarop al snel de aandacht werd gevraagd voor het volgende onderwerp van die dag.
We werden vriendelijk verzocht om de schapen van Antje kritisch te bekijken en de gebreken van de koppel te benoemen. Met de door haar uitgekozen ram hoopt zij dat ze aan deze gebreken kan werken. Zelf ben ik erg benieuwd of dit lukt en zou graag volgend jaar van haar horen of haar doelstellingen zijn behaald.

Helaas zat de dag erop voor mij. In de middag was er een begrafenis van een 19 jarige jongen uit het buurdorp.

Dus zo ben ik vertrokken vanuit Jelsum met een broodje in mijn hand, nagenietend van de leerzame en vooral ook gezellige ochtend!

Ik heb erg genoten en veel opgestoken, een betere eerste indruk had ik me niet kunnen wensen.
Wiepke Lam

Antje Wildeboer, onze gastvrouw heeft samen met haar oom Rients een gezellige leerzame “Leer en studiedag” voor ons georganiseerd. Schapen, quiz, cultuur, Friese lekkernijen en een geweldig gezellig schapen-gezelschap in de natuurlijke setting van de grote stal van haar buren. Een definitie van geluk is… “een goede buur die je schapen mooi vindt!” En ook dat veel leden en donateurs de weg naar Jelsum hebben weten te vinden! Zoals Wiepke in zijn stukje schreef was de ochtendprogramma voorbij en de tijd van broodjes aangebroken!
Een heerlijke lunch, diverse soepen, broodjes, salade en lekkernijen!

Daarna zijn we naar de Dekema State gegaan. State is een Friese naam voor een adellijke woning. Dekema State is gegroeid uit een eenvoudige rechthoekig verdedigbaar steenhuis, een “stins”. De state, die door een gracht wordt omringd, dateert officieel uit de vijftiende eeuw. De naam Dekema is afkomstig uit de 16e eeuw toen een familie met deze naam de State bewoonde. De gerestaureerde state is tegenwoordig een museum. Door de inrichting, de collectie familieportretten en de expositie waan je je even in een andere tijd. Leuk is het te ontdekken dat de schrijver Hendrikus Frederikus (Hans) van der Kallen veel in de Dekema state heeft gelogeerd. Onder het pseudoniem “Havank” heeft hij veel ca. 30 lezenswaardige en populaire misdaadromans geschreven. Meestal was hierin de hoofdpersoon Charles C.M. Carlier, alias De Schaduw!

Maar het mooiste waren voor mij toch de tuinen rond de state. De fraai aangelegde tuinen bestaan uit singels, een siertuin, een heerlijke moestuin en een boomgaard. In het voorjaar is het terrein een waar paradijs door de bloeiende stinzenplanten. Er zijn zeker veertien soorten te zien: sneeuwklokje, lenteklokje, voorjaarshelmbloem, holwortel, krokus, gele anemoon, bostulp, Haarlems klokkenspel, knikkende vogelmelk, gevlekte aronskelk, gevuld sneeuwklokje, gewone vogelmelk, kievitsbloem en daslook.

Het programma eindigde in de grote schuur: met een Fries aperitief.
En… met een paar broodjes voor onderweg zijn we weer naar huis gegaan.

Kortom: ik heb genoten!!!

Bedankt voor de organisatie en ook dank aan alle helpende handen op de achtergrond, die deze dag mogelijk gemaakt hebben!!

Eduard Lahaye