Ras

Rasomschrijving van het zwartblesschaap
AFTEKENING de wol van de zwartbles is zwart, bruin of grijs afhankelijk van de leeftijd. De schapenkop heeft een witte bles, minimaal aan twee achterbenen rondom witte sokjes (niet te hoog oplopend) en een witte staartpunt.
Het voorkomen van een befje is voor zwartblesooien een keuze, maar dan wel van een bescheiden afmeting, voor zwartblesrammen is een bef niet toegestaan.
Losse witte of grijze vlekken zijn ook niet toegestaan.

Het TYPE is een wat hoogbenig en goed ontwikkeld schaap met gepaste bespierdheid, gerekt met een opgeheven hals en houding en daardoor soms een wat flauwe ruglijn.

De sprekende schapen KOP is ongehoornd, wat lang en smal en heeft een gebogen neuslijn, het liefst met een donkere neusspiegel. Zwartbles-oren zijn groot en horizontaal geplaatst.

De HALS is lang met opgeheven houding.

De SCHOUDERS sluiten, met een geleidelijke overgang, goed aan op de romp.

De RUG kan een wat week aandoende bovenlijn te zien geven, dit komt door de opgeheven hals en kop, door de lengte van de rug en de aansluiting van de lendenen met het kruis.

De ROMP met een passende bespierdheid, is wigvormig en rondribbig met een goede aansluiting van voor- en achterhand, zodat geen twee- of driedeling te zien is.

De STAART heeft een lengte tot aan de hak en is bewold.

De BENEN van de zwartbles zijn hard en droog, sterk en gespierd en bij voorkeur met donkere hoefjes.

De ONTWIKKELING is een combinatie van hoogte, lengte en inhoud.

De WORPGROOTTE, volwassen zwartbles ooien minimaal 2 lammeren, de melkproductie is in het algemeen ruimschoots voldoende.